Op werkdagen vóór 21.00 besteld = vandaag verzonden! Op dit moment kunnen de vervoerders de levering de dag erna niet garanderen. Gratis verzending vanaf €50!
Met liefde voor hobby
Made by Anja Toonen
Snelle levering
Alle garens uit hetzelfde verfbad!

Patronen

1. Er staat aangegeven dat ik op de achterste lussen moet haken van toer 19 maar ik heb alleen maar achterste lussen op toer 20?

Elke vaste die je haakt heeft 2 lussen als dakje.

Als je in toer 19 vasten hebt gehaakt en daarna in toer 20 alleen maar op de voorste lussen van deze toer 19 moet haken dan blijven de achterste lussen van toer 19 over terwijl je denkt dat dit de achterste lussen zijn van toer 20.

Alles wat Anja beschrijft is letterlijk bedoeld. Soms is het moeilijk om iets te beschrijven en dan gebruikt zij veel toeren-nummers om letterlijk aan te geven waar op gehaakt moet worden.

Het opzoeken van een toer gebeurt altijd vanaf toer 1 (tenzij anders aangegeven). Dus als iets gehaakt is met 98 toeren en er moet op toer 78 iets gebeuren dan kun je vanaf toer 98 terugtellen naar toer 78 of bij 1 beginnen te tellen.

 

 

2. Het aantal steken dat aan het einde van de toer gehaakt zou moeten zijn is anders dan ik nu gehaakt heb?

Als er een gemaakte fout ontdekt wordt na een nieuwe uitgave dan plaatst Haakpret de correctie meteen na het melden hiervan op de website onder de knop Haakpret helpt. Deze pagina is te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken: 

Als dit verschil niet vermeld staat dan kun je teruggaan in de toer om te kijken of alles ook echt gehaakt is zoals vermeld in de toer. Klopt het aantal gehaakte steken van de toer daarvoor met het totale aantal dat vermeld staat achter die toer?

Als dit ook klopt, dan kun je eens nakijken of je alle beschrijvingen goed begrepen hebt. Dit kun je doen door in de basisbeschrijvingen na te kijken met welke beschrijving wat bedoeld wordt. Je vind de basisbeschrijving door op onderstaande afbeelding te klikken: 

Heeft ook de basisbeschrijving niet geholpen? Mogelijk kan het ook liggen aan het feit dat Anja vaak gebruik maakt van halve vasten in haar beschrijvingen en deze moeten in de toer daarna ook als steek gezien worden. Op deze halve vasten wordt dus ook gehaakt. Echter: een startlosse moet weer niet meegeteld worden.

Toch niet geholpen? Als deze hulp je nog niet geholpen heeft kan je Anja mailen en aangeven waar je precies tegenaan loopt. Vergeet niet door te geven: 

  • Over welk boek je vraag gaat
  • Welke bladzijde en toer niet kloppen
  • Stuur een foto van je haakwerk mee, zo kan Anja kijken of haar meteen iets opvalt. 

 

 

3. Lossenkettingen, waar dienen die voor, wat moet ik er mee?

De lossenkettingen zijn puur en alleen gehaakt om een stuk over te kunnen slaan in een toer, ze blijven ongebruikt en onzichtbaar aan de binnenkant van het haakwerk zitten.

Het overslaan van een deel van de toer heeft als doel dat het haakwerk een bepaalde kromming of richting krijgt. Aan een kant wordt het haakwerk namelijk hoger dan aan de kant waar de lossenkettingen zitten. Anja vindt het niet mooi om op dat moment te keren en op en neer te haken. Het haakwerk gaat er bij op en neer haken heel anders uit zien dan wanneer je alleen maar rondjes haakt.

Het haakwerk gaat een bepaalde richting uit als maar de helft van een toer haak. Om een deel van een toer over te kunnen slaan en van A naar B te kunnen komen lost Anja dit op met de lossenketting.

 

 

4. Het haakwerk verloopt schuin, de vorm is niet zoals het hoort te zijn...

Het is heel belangrijk dat de manier van toeren sluiten goed gevolgd wordt.
Er zijn 3 manieren om een toer af te ronden:

  • Toer sluiten met een halve vaste op de eerste steek van deze toer en de toer erna starten met een startlosse. De startlosse wordt niet meegerekend in de toer.
  • Markeren en rondhaken: als de laatste steek van de toer gehaakt is wordt een markeerdraad neergelegd na deze steek en gewoon verder gehaakt op de volgende steek (dit is dan weer de eerste steek van de voorgaande toer waarop je haakt).
  • Keren: draai het haakwerk om en haak op deze andere kant weer verder, er wordt niet rond gehaakt maar op en neer op de voorkant en achterkant van het haakwerk. Ook hier moet een startlosse gehaakt worden die niet mee telt in de telling van het aantal steken van de toer.

Welke van deze 3 manieren gehanteerd moeten worden bij het onderdeel van je haakwerk staat vermeld bovenaan bij het onderdeel als het gehele onderdeel op dezelfde manier verloopt. Vaak moet tijdens het onderdeel de manier van sluiten veranderen en dan staat er tussentijds bijvoorbeeld vermeld; markeren en verder rond haken of keren of vanaf nu alle toeren sluiten met 1hv.
Meer weten? Kijk ook eens in de basisbeschrijving, deze vind je door op de afbeelding van het lampje hieronder te klikken. 

 

 

5. Ik snap niet wat er bedoeld wordt in de beschrijving.

Voor een uitgebreide uitleg van de beschrijvingen in onze boeken kun je de gratis basistechnieken downloaden. Hier staan alle technieken uitgebreid beschreven. 

 

 

Veel succes en Haakpret gewenst!

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Met liefde voor hobby
Made by Anja Toonen
Snelle levering
Alle garens uit hetzelfde verfbad!